Wykonanie
Skoro na jednym blogu
cukinii u mnie dostatek , to na drugim także nie może jej zabraknąć :) Przy okazji wykorzystałam przepis Agnieszki na ciasto z
cukinii, na które to miałam chrapkę jakiś czas temu :) Polecam. Ciacho pyszne delikatne i długo utrzymuje wilgoć.Początkowo miałam jakieś obawy co do ciasta z dodatkiem
cukinii, ale niepotrzebnie. Byłam bardzo zadowolona z efektu.
Składniki:3
jajka2 szklanki
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody1 1/2 szklanka
cukru2 szklanki startej
cukinii1/2 szklanki
olejudżem porzeczkowyWykonanie:Składniki suche wymieszałam razem w jednej misce dodając startą
cukinię, w drugiej zaś wymieszałam składniki mokre. Połączyłam wszystko razem. Za pomocą łyżki wymieszałam ze sobą i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180'C na 45-50 minut. Upieczone wystudziłam, przekroiłam na połowę i posmarowałam
dżemem porzeczkowym. Gotowe posypałam
cukrem pudrem po wierzchu.