ßßß Cookit - przepis na Łasuch

Łasuch

nazwa

Wykonanie

Składniki:
biszkopt czekoladowy z 6 jaj
1 litr śmietany kremówki
1 kostka margaryny
1/2 szklanki mleka
1 szklanka cukru
1 1/2 szklanki mleka w proszku
3 łyżki kakao
1 opakowanie wafli
bakalie
Wykonanie:
Czekoladowy biszkopt przekroić na pół, kremówkę ubić dodając ewentualnie cukier puder. Dla pewności, że kremówka będzie miała idealną konsystencję, można dodać trochę żelatyny rozpuszczonej w gorącej wodzie.
Margarynę, cukier i mleko zagotować i ostudzić, dodać kakao i wymieszać. Dodać drobno pokruszone wafle i ponownie dokładnie wymieszać masę. Dodać mleko w proszku i dobrze utrzeć. Masę czekoladową przelać na blachę wyłożoną pergaminem i odstawić do całkowitego zastygnięcia.
Na spód biszkoptowy wyłożyć połowę bitej śmietany, na to położyć wkładkę czekoladową, przykryć pozostałym biszkoptem i wierzch posmarować pozostałą bitą śmietaną. Do ozdobienia można użyć kakao lub rozpuszczoną czekoladę.
Źródło:http://ciateczkowypotwor.blogspot.com/2013/08/asuch.html