Wykonanie
Jest to mała wariacja przygotowana w poprzedni weekend z Rodzinką. Jako dodatek wybraliśmy domowe frytki i lekką
sałatkę, ale możemy komponować dowolne wariacje dodatków - co kto lubi.
Kurczaka robi się szybciutko i może być także dobrym pomysłem na wieczór ze znajomymi czy domówkę.Składniki:
piersi z kurczakasól, mieszanka ognistych przypraw(
pieprz,
papryczka chili,
papryka ostra)ziarna
sezamu (do panierki)
olejPrzygotowanie:
Kurczaka kroimy w małe kawałki (coś jak nagetsy w MD) przyprawiamy
solą oraz odrobiną ostrych przypraw - zostawiamy na ok. 30minut w lodówce. Następnie obtaczamy w ziarnach
sezamu i smażymy na mocno rozgrzanej patelni i
oleju (
soki w
kurczaku pozostaną w
mięsku). Wykładamy na papierowy ręcznik - niech odciekną jeśli zastosowaliśmy więcej niż to konieczne tłuszczu, a następnie podajemy. Danie mało skomplikowane, a jak smakuje!! Polecam
Przepis na
sos żurawinowy znajduje się w przepisie na
stek wołowy z tym sosem. Ale ze względu na to, iż niektórzy nie lubią
mięska na słodko proponuję sos, który idealnie nadaje się także do frytek czy tortilli. Polecam także aby wykorzystać tego
kurczaka jako dodatek do wspomnianej już tortilli.