ßßß Cookit - przepis na Mazurek kajmakowy

Mazurek kajmakowy

nazwa

Wykonanie

Święta, święta coraz bliżej. Ja namiętnie cały czas mówię o Wigilii, a nie o Wielkanocy ale to chyba zasługa pogody i śniegu. W związku z tym , iż święta spędzamy u rodziny Młodą Damę i męża raczę powoli już słodkimi przysmakami Wielkanocnymi. Dziś tradycyjny mazurek z masą kajmakową dla wielbicieli krówek i książek. Krówek bo smak masy to typowy cukierek krówka, a książek no coż bo zrobienie masy trochę czasu zajmuje i warto mieszając masę poczytać książkę. Mi zajęło to około 2 godzin, ale wiadomo warto było.
SKŁADNIKI:
2 szklanki mąki
200 g masła
0,5 szklanki cukru pudru
1 żółtko
2 łyżki śmietany 18%
szczypta soli
bakalie na masę kajmakową:
500 g cukru
500 ml mleka
100 g masła
Przesianą mąkę połączyłam z żółtkiem, masłem i solą. Składniki posiekałam nożem dodałam cukier puder oraz śmietanę i zagniotłam ciasto. Włożyłam na 1,5 godziny do lodówki. Po upływie czasu rozwałkowałam ciasto, przeniosłam do formy (można po bokach przykleić wałeczki z ciasta) i piekłam około 25 minut w 180 st. C.
Przygotowanie masy: mleko zagotować z cukrem. Podgrzewałam cały czas mieszając aż do uzyskania ciemnej, gęstej masy. Pozostawiłam aby lekko przestygła i dodałam masło. Mieszałam intensywnie aż masło się rozpuściło i podwoiła się objętość masy.
Letnią masę kajmakową nałożyłam na ostudzone ciasto. Ozdobiłam bakaliami.
Źródło:http://slodkozwisienka.blogspot.com/2013/03/mazurek-kajmakowy.html