ßßß Cookit - przepis na Nadziewane pierniczki

Nadziewane pierniczki

nazwa

Wykonanie

Dostałam wczoraj wieczornego natchnienia, a może raczej nocnego i wstałam rano z Młodą Damą z zamiarem upieczenia nadziewanych pierniczków. Kompozycja składników moja własna, czas przygotowania szybki i prosty. Sposób nadziewania znalazłam na internecie. Jutro zaniesiemy na Wigilię do Babci.
SKŁADNIKI:
3 szklanki mąki
1 duże jajo
1,2 szklanki miodu
3/4 szklanki cukru pudru
1 opakowanie cukru cynamonowego
2 łyżki masła
2 łyżki przyprawy do piernika
1 łyżeczka imbiru
1 łyżka kawy korzennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1/4 szklanki ciepłego mleka
powidła
dekoracja (u nas biały lukier i posypka)
"Suche" składniki połączyłam ze sobą. Dodałam miękkie masło, miód, jajo i zaczęłam zagniatać ciasto. Stopniowo do wyrabianego ciasta dodawałam ciepłe mleko. Gdy ciasto miało jednolitą gładka masę. Rozwałkowałam ciasto, pokroiłam nożem długie pasy ciasta i na jednym z nich układam łyżeczką w jednakowych odstępach powidła, tak aby później móc wycinać kształty. A następnie drugi pas ciasta położyłam na pierwszym z powidłami, docisnęłam ciasto i razem z Młodą Damą zaczęłyśmy wycinać serduszka. Czynność tą powtarzałam, aż do wyrobienia całego ciasta ( z podanych składników wyszły mi dwie blachy pierniczków).
Tak przygotowane pierniczki piekłyśmy około 15-17 minut w 180 st. C.
Po wyjęciu z piekarnika udekorowałyśmy wcześniej przygotowanym lukrem (przepis tutaj) i kolorową posypką.
Źródło:http://slodkozwisienka.blogspot.com/2012/12/nadziewane-pierniczki.html