Wykonanie
Witajcie! Pewnie część z Was już zauważyła zmianę na blogu (lub wyczytała na profilu Facebook), jaką jest zmiana adresu bloga. Dotychczas w nazwie widniało słowo blogspot. Nie ma już tego. Teraz nazwa jest krótsza i bardziej dźwięczna :) Łatwiej też też taką zapamiętać. Oczywiście zmiana niesie ze sobą także trochę nerwów, bo szablon bloga szaleje i nie wiem czy to się unormuje. Zniknął panel ikonek społecznościowych na belce menu, nie działa wyszukiwarka i kilka mniej istotnych rzeczy. Jeżeli to nie
wróci do normy, szablon będzie musiał zostać porządnie poprawiony. Za te usterki bardzo przepraszam.Dziś na blogu pojawia się przepis na koktajl. Koktajl jest bardzo ciekawy, ponieważ do jego przygotowania użyłam maleńkich
cytrusów - kumkwatów (ang. kumquat). Mają one kwaśny miąższ, za to skóra jest tak słodka, że miąższ zwykłej
mandarynki pozostaje za nią w tyle. Zjada się je z tą właśnie skórką.
Owoce te nadały już ciekawie dobranym składnikom niepowtarzalnego charakteru.
Cytrusy idealnie podkreślają smak całego koktajlu. Koktajl jest
owocowy, jest zdrowy, bogaty w witaminy a także jest niesamowicie pyszny. Według mojego gustu przebił jak dotąd, nasz ulubiony koktajl
truskawkowy ; a dzieci potwierdziły moją tezę. Każdy z chłopców wypił po 2 szklanki tego
napoju, musiałam go dorabiać!Kumkwaty można zastąpić
mandarynką, jeżeli nie macie dostępu do tego
owocu.
Przepis własny.Składniki na przygotowanie około 500-600 ml koktajlu:100 g
białego sera3/4 szklanki
jeżyn2 kumkwaty300 ml
mleka3 łyżki
miodu ( można słodzić także
cukrem, czy słodzikiem i najlepiej zrobić to na końcu, według własnego uznania)Wykonanie :
Owoce umyć. Do wysokiego naczynia włożyć
jeżyny, przekrojone na pół
cytrusy (pestki usunąć, nie obierać),
biały ser,
mleko oraz
miód. Całość zmiksować blenderem na jednolitą masę. Koktajl najlepiej smakuje schłodzony.Smacznego :)Ciekawostka:Kumkwaty można z powodzeniem hodować w doniczkach na parapecie. Ślicznie rosną i owocują. Warto więc zostawić pestki na zasianie.Pozdrawiam,
Kasia :)