Wykonanie
Za
lodami czekoladowymi szczególnie nie przepadam, zwłaszcza za takimi, które można kupić w sklepach. Nutellę natomiast uwielbiam, więc pomyślałam, że to będzie ciekawe połączenie.
Lody są wspaniałe, mocno
czekoladowo-
orzechowe. Są też zbite i trzeba je na 10 minut najpierw wyjąć z zamrażarki, by lekko odtajały. Świetnie się nadadzą do pewnego amerykańskiego deseru... Ale szczegółów nie zdradzę - o tym będzie wkrótce :)
Składniki (około 1 litr
lodów):Nutella - 350 g1 puszka
mleka skondensowanego - bez
cukru100 ml
mleka pełnotłustego - minimum 3,2 % najlepiej 3,8Wykonanie:Wszystkie składniki przełożyć do wysokiego naczynia. Dokładnie miksować, do momentu aż masa będzie puszysta. Wlać do pojemnika zamykanego o pojemności większej niż 1 l (może być to pojemnik po lodach, wiadereczko po
kapuście itp). Schować do zamrażarki.
Lody wyciągać 3
razy, pierwszy raz po godzinie, drugi raz po dwóch, trzeci raz po
trzech. Za każdym razem masę zmiksować by znikały powstające kryształki
lodu. Nie jest to trudne, masa nie zamraża się w ciągu pierwszej godziny.Podawać we
wafelku, lub w pucharkach :)Smacznego!Pozdrawiam,
Kasia.Ps. Jeżeli masz maszynę do
lodów, możesz także
lody zrobić przy jej użyciu - postępuj zgodnie z instrukcją producenta.