Wykonanie
Krótko rzecz ujmując - szarlotki wrażenia na mnie wielkiego nie robiły raczej nigdy. Uważałam, że w to miejsce można zjeść kawałek dużo lepszego ciasta. Ale zmieniłam zdanie, jak tylko zrobiłam to ciacho. W smaku przypomina mi rafaello, poważnie - aż sama się zdziwiłam. To za sprawą
serka - idealnie współgra z
jabłkami. Masa jest tak pyszna, że znikała jeszcze zanim została przełożona na
herbatniki. Ciasto wilgotne, delikatne, nie za słodkie - po prostu trzeba spróbować. Jeżeli chodzi o mnie, to
będę często wracać po ten przepis.Jest jeszcze jeden, bardzo istotny plus - ciasto robi się w 20 minut i nie da się go zepsuć.
Składniki na dużą prostokątną blaszkę:5 dużych słodkich
jabłek o twardym miąższu - ja dałam 1,2 kg (waga całych
jabłek bez obierania)500 g
serka mascarponeherbatniki na 4 warstwy - duże
herbatniki około 25 sztuk na jedną warstwę2
mleczne czekolady1/4 szklanki
mlekacukier - około 0,5 szklankiWykonanie:
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach (gniazda nasienne wyrzucić). Szybko (by nie zrobiły się ciemne) połączyć za pomocą miksera ze
serkiem mascarpone. Spróbować - jeżeli masa jest wystarczająco słodka to nie dosładzać. Ja dodałam około pół szklanki
cukru. Jeżeli natomiast macie dość kwaśne
jabłka, to przed dodaniem
serka trzeba je przesmażyć z
cukrem na dużej patelni, przestudzić i dopiero dodać
serek.Na dużej blaszce ułożyć warstwę
herbatników, na to 1/3 część masy. Następnie czynność powtórzyć drugi i trzeci raz. Na wierzch ułożyć ostatnią warstwę.
Herbatniki układać tak, by jeden był pod drugim, w takiej samej kolejności.Przygotować polewę. Do rondelka włożyć połamane
czekolady i 1/4 szklanki
mleka. Podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia. Jeszcze ciepłą polewą polać ciasto.Zostawić na kilka godzin w chłodnym miejscu, np. w lodówce - i cieszyć się smakiem :)Smacznego!Pozdrawiam cieplutko -
Kasia :)