Wykonanie
Planowałam w minionym tygodniu nadrobić zaległości i pokazać Wam moje tegoroczne
truskawkowo -
rabarbarowe przetwory. Jak zwykle zabrakło czasu, jednak dziś, mimo małego poślizgu, zaczynamy... :)Na pierwszy ogień idzie ulubiony
rabarbar zamknięty na zimę w słoiku. Pyszny, kwaskowaty i odrobiną
wody różanej. Dobry zarówno na kanapkę, jak i przełożenie słodkiego ciasta. Polecam!
kilogram
rabarbaru300-400 g
cukrulaska waniliisok z 1/2
limonki4 łyżki
wody różanej
Rabarbar obrać, pokroić na niewielkie kawałki. Wymieszać
cukrem (na początek proponuję 300 g) i
sokiem z limonki.
Laskę wanilii przekroić wzdłuż, wyskrobać ziarenka i dodać do
rabarbaru, po czym odstawić na 2-3 godziny, aż puści sok. Zagotować, aż
owoce zmiękną i zaczną się rozpadać, następnie zmniejszyć moc palnika i gotować, często mieszając, aż odparuje nadmiar soku. Pod koniec gotowania dodać
wodę różaną i w razie potrzeb dosłodzić. Gorący przełożyć do słoików, zapasteryzować.Smacznego!