ßßß Cookit - przepis na Nalewka z czerwonej porzeczki

Nalewka z czerwonej porzeczki

nazwa

Wykonanie

...w 100% Pawłowego autorstwa :)
W tym roku mieliśmy istny porzeczkowy maraton, którego wyniki, w końcu udało mi się obfotografować. Teraz słoiczki i butelki mogą spokojnie poczekać w spiżarni, aż zimą zatęsknimy za letnimi owocami. Wprawdzie nasze nalewki bywają bardzo niecierpliwe i często zimy nie udaje im się doczekać... a bo to każdy z naszych gości chce spróbować, a i my przecież musimy sprawdzać czy proces dojrzewania przebiega pomyślnie... ;) Ale bądźmy dobrej myśli! :)
źródło przepisu: kopalniasmakow.blogspot.com
(podaję ze swoimi zmianami)
kilogram przebranych dojrzałych owoców czerwonej porzeczki
litr spirytusu 96%
1/2 litra wody (najlepiej źródlanej lub przygotowanej po uprzednim ochłodzeniu)
kilogram cukru
1/2 laski wanilii
4-5 ziarenek kardamonu
Dojrzałe, czerwone owoce oczyścić, umyć i osuszyć. Włożyć do słoja razem z przeciętą wzdłuż wanilią i kardamonem, zalać spirytusem i wodą. Macerować w ciepłym, słonecznym miejscu przez miesiąc, co kilka dni wstrząsając naczyniem. Po tym czasie nalew zlać i odstawić, natomiast owoce zasypać cukrem. Gdy z cukru zacznie powstawać syrop, można przyspieszyć proces rozpuszczania poprzez mieszanie.
Gdy, po kilku dniach, widać, że cukier nie rozpuści się już bardziej, połączyć z nalewem.
Odstawić na kilka dni (aż do całkowitego rozpuszczenia cukru), przefiltrować i rozlać do butelek.
Przechowywać w chłodnym, ciemnym pomieszczeniu. Dojrzewa minimum 3-6 miesięcy.
Na zdrowie!
Źródło:http://czympachnieuzakow.blox.pl/2012/08/Nalewka-z-czerwonej-porzeczki.html