Wykonanie
Kiedy tylko zobaczyłam to ciacho u Wegetarianki, wiedziałam, że muszę je zrobić. Natychmiast! Genialnie prosty, szybki i pyszny przepis.
ok. 36
herbatników (na blaszkę 21 x 28 cm)litr
mlekaszklanka
kaszy manny3/4 kostki
masła2 łyżki
kakao3/4 szklanki
cukrukilka kropli
aromatu waniliowego lub
śmietankowegook. 120 g
czekolady na polewęPołowę
herbatników ułożyć na dnie blachy.
Mleko,
masło,
cukier,
kakao podgrzewać, mieszając aż tłuszcz i
cukier się rozpuszczą. Dosypać powoli
kaszę, energicznie mieszając, by nie powstały kluski. Gotować na wolnym ogniu, aż masa zgęstnieje. Zdjąć z ognia, dodać kilka kropli aromatu, dokładnie wymieszać i gorącą masę wylać na
ciastka, wyrównać i wyłożyć pozostałe
herbatniki (warto je obciążyć by dobrze zespoiły się z masą).
Czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej, udekorować ciasto. Przed podaniem schłodzić, najlepiej przez całą noc.Smacznego!