Wykonanie
Przepis pochodzi z "
cynamonowego" dodatku do GW. Moje
spody za bardzo się spiekły i bardziej niż mini
biszkopty, przypominały gigantyczne pierniczki korzenne :). Ale jeśli każdy "nieudany" deser ma tak smakować, to niech mi, w kuchni, już nic nie wychodzi. ;) Zdecydowanie, pozycja obowiązkowa dla wielbicieli
cynamonu. Torcik jest malutki, ale tak aromatyczny i sycący, że mały kawałek zdecydowanie wystarcza.
220 g
mąki120 g
cukrujajkołyżeczka
cynamonu200 g
masła500 ml
śmietany 36%50 g
cukru pudru1/2 łyżeczki świeżo startego
imbiruMasło utrzeć z
cukrem na jednolitą puszystą masę. Wbić
jajko i ucierać, aż powstanie gładki krem. Dodawać powoli
mąkę wymieszaną z
cynamonem, mieszając łyżką lub mikserem ustawionym na najnizsze obroty. Na pergaminie narysować 8 krążków o średnicy 20 cm. Każdy wypełnić
ciastem, równo je rozsmarowując.Piec do razumienienia w temperaturze 180 stopni.
Śmietanę ubić z
cukrem pudrem, następnie wymieszać z
imbirem. Masą przełożyć krążki, lekko docistąć. Wierzch także posmarować masą i posypać
kakao lub
czekoladą, przyprawioną
cynamonem.Smacznego!