Wykonanie
...mój termometr pokazuje 35 stopni w cieniu, a moja chęć do robienia czegokolwiek z minuty na minutę coraz bardziej spada. A jutro może 40 stopni! I do tego całego szczęścia muszę jeszcze pojechać do Warszawy na badania. Opuścić moją chłodną, zbawienną kamienicę i udać się do zatłoczonego, upalnego miasta. Przecież byłam grzeczna... :( Na szczęście żaden upał czy duchota nie przeszkodzą mi w spełnianiu się w kuchni. Dziś przyszła kolej na kokosanki. Dlatego zajadam się nimi, popijam
wodę z cytryną
napojów gazowanych ;) > i próbuję zapomnieć o tym co czyha na mnie za oknami.A to bardzo prosty przepis na pyszne rajskie ciasteczka :)Składniki na ok. 20 sztuk:50 g masła lub margaryny2 jajka100 g cukru200 g wiórków kokosowychMożna z robić wersje z czekoladą, ale na upał mi nie pasowała.Czyli ewentualnie: 75 g czekolady deserowej na polewęPrzygotowaniePodgrzej piekarnik do temperatury 175 stopni. Rozpuść masło lub margarynę i pozostaw do ostygnięcia.Wymieszaj w misce jajka z cukrem - nie ubijaj ich, jedynie rozmieszaj, dzięki czemu ciasteczka lepiej wyrosną i będą miały kształt kopczyków. Dodaj do masy wiórki kokosowe i ostudzony tłuszcz.Uformuj z ciasta dwadzieścia kopczyków na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczkokosanki na środkowym poziomie piekarnika przez 15 min a następnie odstaw do ostygnięcia.Polewa:Rozpuść czekoladę . Zanurz w niej spód każdej kokosanki a następnie odstaw by polewa zastygła.Smacznego! Wyszły pyszne, przynajmniej według moich znajomych ;)