Wykonanie
Żaden dietetyk nie poleciłby takiego śniadania.
Białe pieczywo,
cukier, tłuste
mleko. Ale czasem muszę zacząć dzień od czegoś pokrzepiająco słodkiego, a te tosty poprawiają humor na cały dzień. Przepis pochodzi z książki Nigella Ekspresowo i jest rzeczywiście ekspresowy.
Składniki2
jajkawanilia lub cztery łyżeczki ekstraktu
waniliowego60ml tłustego
mleka4 kromki
białego pieczywa tostowego25g
masła + odrobina
oleju do smażenia50g
cukru pudruPrzygotowanieRoztrzep
jajka z
mlekiem (jeśli używasz ekstraktu
waniliowego – dodaj go od razu).
Wanilię przekrój wzdłuż i jednym ruchem małym nożem wyskrob nasiona, wrzuć je do
jajek, wymieszaj.Zamocz kromki
chleba w jajecznej mieszaninie na 5 minut z każdej strony.Rozgrzej
masło z olejem na patelni i obsmażaj nasączone kromki
chleba, aż będą złociste i miejscami mocniej przypieczone z obu stron.Gotowe tosty posyp
cukrem pudrem przez sitko.Smacznego!