ßßß Cookit - przepis na Domowe frytki

Domowe frytki

nazwa

Wykonanie

Tak, nie są zdrowe. I rzeczywiście są tuczące. Ale mimo to – frytki robione od podstaw, to fantastyczna przekąska, lub dodatek do głównego dania. Kto raz spróbuje, nie będzie chciał nawet spojrzeć w kierunku tych z MacDonald’sa. Trzeba co prawda odrobiny wysiłku i odwagi – kiedy stajemy przed garnkiem pełnym wrzącego oleju, ale naprawdę warto!
Składniki (2 małe porcje)
1/2 kilograma ziemniaków
300ml oleju rzepakowego (może być też olej ryżowy)
Sól
Ziemniaki pokrój w słupki lub plasterki – jak wolisz. Olej wlej do garnka o wysokich ściankach, średniej wielkości – chodzi o to, żeby frytki były w pełni zanurzone. Kiedy olej będzie mocno rozgrzany – ostrożnie wrzuć frytki, smaż aż będą chrupiące i złociste. Odsącz na papierowym ręczniku i podawaj z solą.
Źródło:http://mammadeli.com/2013/05/18/domowe-frytki