Wykonanie
Od pewnego czasu chodziły za mną knedle ze
śliwkami. Nigdy jednak nie robiłam ich samodzielnie, ponieważ przepis, który znam wymaga wcześniejszego ugotowania
ziemniaków. Dla mnie było to zbyt dużo zachodu. Szukając sposobu na zastąpienie
ziemniaków trafiłam na przepis z
kaszą jaglaną. Kupiłam więc
śliwki i zabrałam się za przygotowania. Pech chciał, że pomyliłam
kaszę jaglaną z
kuskusem. Mając już gotową
kaszę zdecydowałam nie wycofywać się z dalszych prac i postanowiłam sprawdzić co wyjdzie z tego eksperymentu. Okazał się on całkiem udany.

Składniki:1/2 szklanki sypkiej
kaszy kuskus100 g
twarogu półtłustego2 łyżki
mąki pszennej pełnoziarnistej2 łyżki
mąki ziemniaczanej3 łyżki
wodysól morska10
śliwekDodatki:
jogurt naturalny lub
śmietanamasłocukier brązowySposób przygotowania:
Kaszę kuskus zalewam gorącą
wodą i czekam aż
zrobi się miękka, a następnie studzę ją. Zimną
kaszę przekładam do miksera razem z
twarogiem i
mielę na gładką masę. Następnie dosypują oba rodzaje
mąki, doprawiam
solą i dolewam
wodę. Ciasto powinno być plastyczne, gdyby za bardzo się kleiło można dosypać więcej
mąki. Należy jednak uważać, aby nie zrobiło się twarde.Przed rozpoczęciem formowania knedli dłonie dokładnie oprószam
mąką i odrywam niewielkie kawałki ciasta. Obklejam nim umyte i pozbawione pestek
śliwki, a następnie formuję kulkę rolując knedlem po blacie podsypanym
mąką.Gotowe knedle wkładam do wrzącej osolonej
wody i czekam aż wypłyną na powierzchnię. Od tego momentu gotuję jeszcze przez 3-4 minuty.Podaję z łyżką
jogurtu naturalnego. Ciepłe knedla można także posmarować odrobiną
masła i posypać
cukrem.Sprawdź moje inne przepisy ze
śliwkamiPodobał Ci się ten przepis? Skomentuj lub podziel się nim z innymi