ßßß Cookit - przepis na Owalna forma do chleba

Owalna forma do chleba

nazwa

Składniki

Wykonanie

Ha! Stało się, nareszcie!
Otóż wiele razy Madzia sugerowała mi, żeby może taki chleb w kształcie chleba zrobił. Znaczy się nie taki prostokątny z formy, tylko taki zwykły owalny, bez formy robiony. Taki jak w sklepie są. No i próbowałem nawet dwa razy tak zrobić, ale jakieś takie niekształtne te bochenki robiłem i jak wyrastały to na boki mi szły i całość wyglądała jak Jabba z Gwiezdnych Wojen :/ Musiałem wtedy szybko wkładać ciasto do foremki i udawać, że nic się nie stało :) No i z ręcznego lepienia bochenka nigdy nic nie wychodziło.
Aż tu nagle dostaję przesyłkę-gifta od AleDobre.pl . Swoją drogą sklep naprawdę fajny, ciekawe rzeczy tam mają. Odniosłem wrażenie tylko, że ceny trochę spore, ale jak popatrzyłem na te produkty to zrozumiałem. Są naprawdę wysokiej jakości. Naprawdę. Po prostu jakość tyle kosztuje.
Poza tym zaciekawiło mnie, że jak ci się nie spodoba kupiona rzecz to można ją zwrócić w ciągu roku! Hmm, całkiem sporo czasu :) Ustawowo, według prawa, jest na to 10 dni. W AleDobre.pl jest rok :) Mało tego: przy zwrocie towaru zwracają też koszty przesyłki. A wcale nie muszą. Miło z ich strony.
Ale dobra, skończmy z tym pochwałami samej firmy, nie to właściwie miałem pisać.
Pisałem więc, że gifta dostałem. Rozpakowuję paczkę, a tam taka genialna owalna forma do pieczenia chleba firmy Kaiser. Taka właśnie żeby bochenki jak ze sklepu były! Nawet nie wiedziałem, że są takie formy. Bo jak bym wiedział to już dawno bym kupił. Czyli dobrze, że nie wiedziałem. Bo zamiast kupić to dostałem :)
Sama forma jest naprawdę solidna. Ma 32 cm długości i nadaje się na chlebki o wadze ok. 750 g. Lub jeśli ktoś robi z gotowych sklepowych mieszanek to idealnie się sprawdzą takie 500 g. To tyle jeśli chodzi o opis z pudełka.
Od siebie dodam, że... że... że AAAAAAAA! :) Super jest! Pokryta jest powłoką antyadhezyjną. Nieprzywieralną znaczy się. Nie wiem jakiego typu to powłoka, nie jest napisane. Z całą pewnością nie teflon. Coś innego. I świetne to jest, bo niczym nie trzeba wykładać tej foremki, żadnym papierem do pieczenia, czy natłuszczać, czy co tam robić. Po prostu wkładasz do środka ciasto i pieczesz. I faktycznie tak jest. Na koniec formę przechyliłem, a chleb mi sam wypadł ze środka.
A myje się równie prosto. Z racji, że nic nie przylega to właściwie nie ma co myć :) Przecieramy wilgotną szmatką i po myciu. Poważnie!
Polecam tę formę z cała odpowiedzialnością za swoje słowa, bo naprawdę zdaje egzamin. Poza tym wygląda na baaaardzo długowieczną i zrobioną z doskonałego materiału. Pomyślałem sobie, że skoro już mam testować to konkretnie i zrobiłem crash-test. Przez 10 minut ta forma przeszła tyle uderzeń i upadków ile w normalnej kuchni przeszłaby w kilka lat. Serio. I to nie było jakieś tam głaskanie tylko crash-testy pełną gębą, aż się o swoją podłogę obawiałem. I co? No właściwie nic. Jedno prawie niezauważalne wgłębienie. I co ciekawe warstwa nieprzywieralna nie została naruszona. Gdyby to był teflon to pewnie byłoby już po nim. Tak więc mimo stosunkowo wysokiej ceny forma zdecydowanie warta kupna. Chociażby dlatego, że prawdopodobnie będzie to nasz ostatni tego typu zakup. Jestem prawie pewien, że ta forma jest niezniszczalna i starczy mi do końca życia.
A w następnym wpisie chleb cebulowy właśnie z tej formy. To na zdjęciu zobaczycie jak takie chleby wychodzą.
Zatem przypominam: formę można obejrzeć/kupić tutaj .
---------------------------------------------------------------------
Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis Ci nie umknie :)
Źródło:http://www.chleby.info/2012/02/owalna-forma-do-chleba.html