Wykonanie

Zaległości, zaległości... Wszędzie i w każdej dziedzinie napiętrzyło mi się zaległości... Powtarzam sobie że jeszcze tylko kilka miesięcy,
potem będzie łatwiej ;)Dzisiaj dzielę się a
Wami przepisem na brownie bez grama
mąki. Pyszne, ekstremalnie
czekoladowe, o kremowej konsystencji. Idealne w towarzystwie
bitej śmietany i ulubionych
owoców. Przepis pochodzi z książki "Apetyczna panna Dahl" autorstwa Sophie Dahl. Bardzo, bardzo Wam polecam :)Składniki:300g
czekolady deserowej (lub po 150g
mlecznej i gorzkiej)225g
cukru180ml wrzątku225g solonego
masła6
jajek1 łyżeczka
kawy rozpuszczalnej1 łyżka ekstraktu
waniliowego (klik)ponadto:
bita śmietana do dekoracjiulubione
owoce (np.:
truskawki,
maliny,
borówki)Blaszkę o wymiarach 20x20 natłuścić i wyłożyć papierem (może być też tortownica 23cm)Nagrzać piekarnik do temp. 180 stopni (góra dół)
Czekoladę zmiksować, dodawać kolejno wrzątek,
masło,
żółtka,
kawę i ekstrakt.Na koniec dodać delikatnie mieszając ubite na sztywno
białka.Masę
czekoladową przełożyć do blaszki, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika.Piec ok.45-55 minut. Wierzch trochę popęka - tak ma być :) Po wyjęciu z piekarnika ciasto troszkę opadnie i to też jest zjawisko pożądane. Całość wystudzić a następnie wstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Podawać z
bitą śmietaną i
owocami. Smacznego :)

