ßßß Cookit - przepis na Placuszki owsiane bez jajek, mleka i glutenu

Placuszki owsiane bez jajek, mleka i glutenu

nazwa

Wykonanie

Zdrowe placuszki z płatków owsianych, bez jajek, mleka i glutenu. Dobre dla wszystkich, a szczególnie dla dzieci i osób z alergiami.
Najlepiej smakują z dżemem, można też posypać cukrem pudrem.
Zachęcam do spróbowania, tym bardziej, że składniki są łatwo dostępne i chyba każdy ma je w kuchni.
1 szklanka zmielonych płatków owsianych błyskawicznych*
ok. 1/2 szklanki mleka kokosowego (lub innego dowolnego)
1/3 szklanki zmielonego siemienia lnianego
1-2 łyżeczki ksylitolu (lub brązowego cukru)
Składniki wymieszaj i odstaw na 15 minut. Ciasto będzie gęste.
Ciasto nakładaj łyżką na rozgrzaną patelnię, pomagając sobie drugą łyżką.
Spłaszcz placuszki i wyrównaj ich wierzch , aby smażyły się równomiernie.
Możesz smażyć bez tłuszczu (jeśli nie masz dobrej patelni, rozsmaruj trochę tłuszczu na patelni przed pieczeniem).
Podawaj z dżemem lub cukrem pudrem.
*bezglutenowych, dla osób nie tolerujących glutenu
Źródło:http://nietracczasunagotowanie.blogspot.com/2015/11/placuszki-owsiane-bez-jajek-mleka-i.html