Wykonanie
Dziś chciałabym Wam zaproponować wytrawną tartę z
pomidorów,
bakłażan a i
mozzarelli.
Ciasto francuskie, warzywa i
ser mozzarella, przekładane na przemian tworzą nieziemską kombinację letnich smaków, polecam Wam taką tartę szczególnie w jesienne dni. Przywoła Wam trochę lato .
Tarta jest doskonałym daniem na rodzinny obiad, a także na kolację w gronie przyjaciół.Zapraszam ;-)
Składniki na tartę o średnicy 27 cm:Co do ilości składników, to wszystko zależy jak będziecie warzywa koło sobie układać - ilości podałam na podstawie mojej tarty1 ciasto
brisee(może być francuskie)4
pomidory średniej wielkości2
sery mozzarella120 g
bakłażanaPrzygotowanie:Wykładamy formę
ciastem.Jeśli nie udało Wam się kupić ciasto, możecie zrobić z mojego przepisu.Znajdziecie go tutaj(tylko bez gałki muszkatowej).Odcedzamy
mozzarellę z
wody.
Bakłażana,
pomidory i
mozzarellę kroimy w cienkie plasterki.Układamy na przemian warzywa, najpierw
pomidor,
bakłażan,
pomidor i
mozzarella, i tak aż do wykorzystania wszystkich składników.
Całość posypujemy
solą i świeżo zmielonym
pieprzem.Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200ºC i pieczemy jeszcze 35-40 minut.W czasie pieczenia w piekarniku, odejdzie
woda z warzyw - ja wyciągnęłam tartę z piekarnika i wylałam
wodę.Następnie posmarowałam wierzch tarty
oliwą i z powrotem włożyłam do piekarnika.Po upieczeniu odstawiamy tartę na 10 minut by nabrała właściwej konsystencji.Smacznego!Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)