Wykonanie
Piękne słońce i koniec urlopu przywołał wspomnienie
słonecznej Grecji. Przerodziło się to w chęć zrobienia obiadu z greckimi elementami. Przypomniałem sobie serwowane danie w restauracji
Rucola i w ten sposób po małej modyfikacji, dzisiejszy obiad to pirgos czyli wieża.0,5 kg
polędwiczki wieprzowe1
bakłażan1 duży
pomidor1
ser mozzarellaPolędwiczki pokroić na 6 plastrów, rozklepać .Posolić, dodać świeżo zmielony
pieprz i usmażyć na patelni grillowej.
Bakłażana i
pomidor pokroić w krążki posypać
ziołami prowansalskimi,
pomidor dodatkowo
tymiankiem i obsmażyć na
oliwie. Z
pomidora zdjąć skórkę. No i tutaj dochodzą włoskie elementy, czyli
ser mozzarella, który należy pokroić na 4 krążki.Układamy kolejno( usmażone) polędwiczkę,
bakłażan,
pomidor, następnie polędwiczkę,
bakłażan,
pomidor i
mozzarellę i jeszcze raz taką samą warstwę. Całość spinamy wykałaczką i zapiekamy w piekarniku 15 minut. Smak
pomidora wnosi nutkę lekkości w tym daniu.Robiąc sos poszedłem trochę na łatwiznę. Skorzystałem z gotowego ajwaru, do którego dodałem
śmietankę 36% i grecką metaxę.