Wykonanie
Nie jestem, a raczej nie byłam do tej
pory fanką
bazylii, jest to moja pierwsza próba zrobienia pesto na jej bazie, ale tą kombinacją jestem totalnie zachwycona!Składniki (2 małe porcje lub 1 duża)1 szklanka liści
bazylii (nieupchniętych, 1 krzaczek)1 średni ząbek
czosnku20 g (2 łyżki)
orzeszków pinii - prezent od Badapak . Pierwszy raz miałam okazję skosztować, pycha!1 łyżka
płatków drożdżowych4 oliwy/oleju
sól,
pieprz - do smaku85 g spaghetti pełnoziarnistego na 1 porcję
Makaron ugotować al dente.Zgodnie ze sztuką, składniki na pesto powinno utrzeć się w moździerzu, z braku czasu użyłam jednak blendera. Orzeszki można najpierw podprażyć na suchej patelni, żeby bardziej wydobyć ich aromat. Nie
mogę się przekonać do smaku
oliwy z oliwek, użyłam więc neutralnego w smaku
oleju ryżowego. A
płatki drożdżowe to moja nowa miłość :D.
Makaron wymieszać z pesto, popieprzyć :), gotowe!Koszt całego dania: 5-6 zł