Wykonanie
Wielkimi krokami zbliżają się święta. Najwyższy czas pomyśleć o świątecznych wypiekach :) Na początek oczywiście piernik w nieco zmodyfikowanej formule. Przede wszystkim będzie trochę zdrowszy niż tradycyjna wersja -
mąkę pszenną zamieniłam na orkiszową,
cukier na
miód i
masło na
olej kokosowy. Pomimo tych zmian smakuje wyśmienicie :)Orkiszowy p iernik
drożdżowo-
kawowyprzepis na blachę o wymiarach 24cm x 11cmŹródło
Ciasto:15g świeżych
drożdży3/4 szklanki zaparzonej
kawy250g
mąki orkiszowej2 łyżki
oleju kokosowegołyżka
miodu30g
cukru waniliowegoszczypta
soli2 łyżeczki
przyprawy do piernikówłyżeczka
cynamony100g
żurawiny suszonej50g
rodzynekKruszonka:50g
mąki orkiszowej30g
masłałyżeczka
przyprawy do pierników2 łyżki
mioduKawę zaparz. Do przestudzonej
kawy dodaj pokruszone
drożdże i dokładnie mieszaj, aż się rozpuszczą. Do miski dodaj pozostałe składniki:
mąkę,
olej,
miód,
cukier,
sól,
przyprawę do pierników i
cynamon. Następnie dodaj rozpuszczone
drożdże. Całość dokładnie wyrabiaj na gładkie, ciasto, po czym odstaw je do wyrośnięcia na ok. 1,5h. Do wyrośniętego ciasta dodaj
bakalie, a następnie ponownie wyrabiaj. Keksówkę wysmaruj
masłem, przełóż do niej gotowe ciasto.Z podanych składników zagnieć kruszonkę i posyp nią ciasto. Piecz ok. 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 °C. Po upieczeniu odstaw do przestygnięcia :)