Od dawna nie miałem czasu nic napisać więc biorę się do roboty. Już jakiś czas temu zrobiłem polędwicę wołową owiniętą boczkiem podaną na sosie żurawinowym. Smak jak dla mnie pierwsza klasa. Niestety u nas polędwica jest dość droga, można ją zastąpić ligawą.Składniki:Polędwica wołowa(lub ligawa)Boczek wędzonysól i pieprzSkładniki na sos:ŻurawinaMasłosól i pieprzCzerwone winocebula czerwonacukierwodaSkładniki na chrust:Ziemniakiolej(do smażenia)cukiersólWykonanie:Boczek kroimy w długie plastry, polędwicę kroimy na grubsze steki, doprawiamy solą i pieprzem. Mięso owijamy dookoła boczkiem i smażymy z obu stron ok 3 minuty, po czym przekładamy na ok 5-10 minut do rozgrzanego piekarnika 180stopni.(długość pieczenia zależy od tego jaki rodzaj wysmażenia lubimy)Sos:Na patelni na maśle podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dodajemy żurawinę podsmażamy chwilkę i zalewamy całość czerwonym winem. Dusimy do momentu aż alkohol odparuje a wino się zredukuje, dolewamy wodę, ocet balsamiczny i odrobinę cukru. Gotujemy do czasu aż sos zgęstnieje doprawiamy do smaku i na koniec blendujemy na gładki sos.Chrust:Ziemniaku obieramy, myjemy i kroimy na bardzo cienkie słupki. Pokrojone ziemniaki moczymy przez ok 30 minut w wodzie z cukrem po czym odsączamy i smażymy w głębokim oleju. Po usmażeniu odsączamy na papierowym ręczniku i solimy.Smacznego