ßßß Cookit - przepis na 215.Polędwica wołowa w boczku na sosie żurawinowym z chrustem

215.Polędwica wołowa w boczku na sosie żurawinowym z chrustem

nazwa

Wykonanie

Od dawna nie miałem czasu nic napisać więc biorę się do roboty. Już jakiś czas temu zrobiłem polędwicę wołową owiniętą boczkiem podaną na sosie żurawinowym. Smak jak dla mnie pierwsza klasa. Niestety u nas polędwica jest dość droga, można ją zastąpić ligawą.
Składniki:
Polędwica wołowa(lub ligawa)
Boczek wędzony
sól i pieprz
Składniki na sos:
Żurawina
Masło
sól i pieprz
Czerwone wino
cebula czerwona
cukier
woda
Składniki na chrust:
Ziemniaki
olej(do smażenia)
cukier
sól
Wykonanie:
Boczek kroimy w długie plastry, polędwicę kroimy na grubsze steki, doprawiamy solą i pieprzem. Mięso owijamy dookoła boczkiem i smażymy z obu stron ok 3 minuty, po czym przekładamy na ok 5-10 minut do rozgrzanego piekarnika 180stopni.(długość pieczenia zależy od tego jaki rodzaj wysmażenia lubimy)
Sos:
Na patelni na maśle podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dodajemy żurawinę podsmażamy chwilkę i zalewamy całość czerwonym winem. Dusimy do momentu aż alkohol odparuje a wino się zredukuje, dolewamy wodę, ocet balsamiczny i odrobinę cukru. Gotujemy do czasu aż sos zgęstnieje doprawiamy do smaku i na koniec blendujemy na gładki sos.
Chrust:
Ziemniaku obieramy, myjemy i kroimy na bardzo cienkie słupki. Pokrojone ziemniaki moczymy przez ok 30 minut w wodzie z cukrem po czym odsączamy i smażymy w głębokim oleju. Po usmażeniu odsączamy na papierowym ręczniku i solimy.
Smacznego
Źródło:http://smaczniegotowane.blogspot.com/2015/12/215poledwica-woowa-w-boczku-na-sosie.html