Wykonanie
Przed moim pobytem w szpitalu piekłam taką babkę :-) Jest pyszna - aromatyczna, wilgotna, znika do ostatniego okruszka... I w
sumie dobrze się złożyło, że nie miałam możliwości opublikować przepisu wcześniej, bo dziś robię to w ramach akcji "Ciasto na niedzielę", która w tym tygodniu dotyczy
dyniowych słodkich wypieków :-) Spróbujcie, bo babka jest warta zachwytu...SKŁADNIKI2 szklanki
mąki pszennej2 szklanki dyni startej na drobnej tarce1 szklanka
cukru3/4 szklanki
oleju3
jajka1
pomarańcza1 łyżeczka
cynamonu1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sodyPolewa:2
białe czekolady6 - 7 łyżek
mlekadowolny barwnik (u mnie
pomarańczowy w proszku)
Pomarańczę sparzamy wrzątkiem, ocieramy skórkę z całej, a z połowy wyciskamy sok.
Białka oddzielamy od
żółtek i ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy
cukier i jeszcze przez chwilę ubiijamy. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy
żółtka. Gdy masa uzyska jednolity kolor didajemy na zmianę
mąkę zmieszaną z proszkiem,
sodą i
cynamonem oraz
olej. Na koniec dodajemy
dynię, skórkę i sok z
pomarańczy, miksujemy jeszcze przez chwilę (naprawdę krótko) i przelewamy ciasto do foremki (u mnie tortownica 22 cm). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. godzinę.
Mleko podgrzewamy w rondelku, zestawiamy z palnika, a następnie dodajemy połamaną
czekoladę i mieszamy aż się całkowicie rozpuści. Dodajemy barwnik i mieszamy do uzyskania jednolitego koloru. Polewamy przestudzone ciasto i odstawiamy do zastygnięcia.Inne wypieki biorące udział w akcji przygotowały:AgnieszkaDorotaSzóste nieboBożenaRenataMarzenaLidiaAngelikaIwonaJoannaEla
Annaa w miarę jak będą się pojawiały kolejne przepisy
będę je tu umieszczała :-)