ßßß Cookit - przepis na Babka dyniowa

Babka dyniowa

nazwa

Wykonanie

Przed moim pobytem w szpitalu piekłam taką babkę :-) Jest pyszna - aromatyczna, wilgotna, znika do ostatniego okruszka... I w sumie dobrze się złożyło, że nie miałam możliwości opublikować przepisu wcześniej, bo dziś robię to w ramach akcji "Ciasto na niedzielę", która w tym tygodniu dotyczy dyniowych słodkich wypieków :-) Spróbujcie, bo babka jest warta zachwytu...
SKŁADNIKI
2 szklanki mąki pszennej
2 szklanki dyni startej na drobnej tarce
1 szklanka cukru
3/4 szklanki oleju
3 jajka
1 pomarańcza
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
Polewa:
2 białe czekolady
6 - 7 łyżek mleka
dowolny barwnik (u mnie pomarańczowy w proszku)
Pomarańczę sparzamy wrzątkiem, ocieramy skórkę z całej, a z połowy wyciskamy sok. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier i jeszcze przez chwilę ubiijamy. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy żółtka. Gdy masa uzyska jednolity kolor didajemy na zmianę mąkę zmieszaną z proszkiem, sodą i cynamonem oraz olej. Na koniec dodajemy dynię, skórkę i sok z pomarańczy, miksujemy jeszcze przez chwilę (naprawdę krótko) i przelewamy ciasto do foremki (u mnie tortownica 22 cm). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. godzinę.
Mleko podgrzewamy w rondelku, zestawiamy z palnika, a następnie dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy aż się całkowicie rozpuści. Dodajemy barwnik i mieszamy do uzyskania jednolitego koloru. Polewamy przestudzone ciasto i odstawiamy do zastygnięcia.
Inne wypieki biorące udział w akcji przygotowały:
Agnieszka
Dorota
Szóste niebo
Bożena
Renata
Marzena
Lidia
Angelika
Iwona
Joanna
Ela
Anna
a w miarę jak będą się pojawiały kolejne przepisy będę je tu umieszczała :-)
Źródło:http://kuchniaiczary.blogspot.com/2015/11/babka-dyniowa.html