Wykonanie
Czyli po naszemu -polsku - gęsta, treściwa zupa z
kukurydzy. Najlepsza byłaby wersja z kolby, ale ja zrobiłam bardzo uproszczoną - z
kukurydzy z puszki.Dodałam ziemniaczki,
paprykę. No pycha! Na jesień jak znalazł!Aha - u mnie na talerzu nie pływa
mięso z oczywistych względów ;)Co trzeba?2
udka z kurczaka700 ml
wodywłoszczyzna (1
marchewka,1
pietruszka,kawałek
selera,
pora)1
cebula4-5
ziemniakówpół
czerwonej paprykipół szklanki
kukurydzy z puszki
śmietanka 30% tłuszczu
sól,
pieprz do smaku
lubczyk,
natka pietruszkiopcjonalnie : szczypta
papryczki jalapenoCo i jak?Udka porządnie umyć, przełożyć do garnka, zalać 700 ml
wody, zagotować.Warzywa (pomijając
paprykę i
cebulę), obrać, pokroić w kawałki, wrzucić do garnka, dodając również
lubczyk, trochę
soli i
pieprzu.Całość gotować 1 godzinę.
Wywar odcedzić -
mięso z udek pokroić na małe kawałki,
marchewkę w plasterki.Następnie
cebulę i
paprykę drobno posiekać, zeszklić na patelni. Dodać do odcedzonego
wywaru. Na koniec dodajemy
kukurydzę (odcedzoną) i
ziemniaki obrane, pokrojone w kostkę, całość gotować 15 minut.Odlać 1 chochlę warzyw, zblendować , wrzucić do
wywaru, zagotować. Dodać
kurczaka i
marchewkę,dolać
śmietankę. Gotowe.Podawać z dużą ilością
natki pietruszki.Smacznego!