Wykonanie
Pierwszy raz robiłam taki
chleb, zazwyczaj robię swój sprawdzony, przy którym nie trzeba się namęczyć. Wystarczy zaczyn (który mam zawsze w lodówce) wymieszać z resztą składników i gotowe, bo później zostaje nam o nim tylko zapomnieć na 12 godz i jedynie włączyć po tym czasie piekarnik. Z tym
chlebem jest trochę pracy, ale uwierzcie mi że warto poświęcić mu trochę czasu. Jest pyszny, pięknie wygląda, wiemy co w nim jest, ma same plusy.źródło : kulinarne szaleństwa maniusiZ podanego przepisu wychodzą dwa bochenki
chlebazaczyn :800g
mąki pszennej typ 750544 g
wody o temp. 27st. C0,6g
suszonych drożdży (ja dałam ok.1/6 łyżeczki świeżych
drożdży)ciasto :200g
mąki pszennej chlebowej typ 750206g
wody o temp. 41st. C22g
soliok 1/2 łyżeczki świeżych
drożdży lub 2 g świeżychcały zaczyn3 łyżki
płatków owsianych3 łyżki
płatków żytnich
Przygotowanie :W dużej misce w której będziemy później wyrabiali
chleb mieszamy łyżką składniki na zaczyn. Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy na 12 - 14 godzin.Po tym czasie do zaczynu dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto do czasu, aż będzie nam ładnie odchodziło od ręki i będzie elastyczne. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 3 godziny. Nasze ciasto będziemy musieli w ciągu pierwszej godziny zagnieść jeszcze dwa lub trzy
razy (ja pierwszy raz zagniotłam je po 30 minutach, a drugi raz po 60). Po upływie 3 godzin stolnicę oprószamy sporą ilością
mąki i wykładamy połowę ciasta. Ciasto rozciągamy lub wałkujemy na prostokąt i składamy je jak kopertę, następnie powtarzamy to jeszcze ok 3
razy. Miskę posypujemy
mąką i wkładamy do niej nasze ciasto. Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta i wkładamy je do drugiej miski. Obie miski przykrywamy ściereczką i odstawiamy ciasto na 1godz. 15 minut przed końcem wyrastania do piekarnika wkładamy żeliwny garnek z pokrywką lub naczynie żaroodporne i rozgrzewamy piekarnik do 245st. C. Po tych 15 minutach wyjmujemy naczynie, wykładamy je ostrożnie papierem do pieczenia i przekładamy delikatnie jedną część ciasta (drugą miskę wkładamy do lodówki). Chlebek nacinamy w
trzech miejscach, nakrywamy go pokrywką i pieczemy 30 min, po upływie tego czasu zdejmujemy pokrywkę i pieczemy chlebek jeszcze ok. 20 min. aż
chleb będzie porządnie upieczony (mi wystarczyło 15). Po upieczeniu przekładamy chlebek na kratce i studzimy.
Smacznego ! :)