Wykonanie
Wymyśliłam sobie makowca bez
maku ;-). W ostatnim wpisie
pisałam Wam o
masie orzechowej, która mnie totalnie zachwyciła. Tak jak powiedziałam postanowiłam ją przygotować jeszcze raz, tym razem w formie nadzienia do makowca, zamiast
maku! Tak, tak wiem że brzmi to dość groteskowo, bo co to za makowiec bez
maku. Ale zapewniam Was, że gdybyście jedli to ciasto z zawiązanymi oczami to bylibyście przekonani, że to właśnie
strucla makowa. Powoli myślami zbliżam się to okresu świątecznego, chociaż tak wiem, że to jeszcze ponad miesiąc. Ale kocham ten czas! Ten czas wyczekiwania na pierwszy śnieg w tym roku, na zapach
cynamonu, jodły, pierników w puszcze i ukrywanych prezentów po szafach ;-) Oj tak! zdecydowanie nie
mogę się już doczekać!Dlatego dzisiaj zapraszam Was na makowca bez
maku, którego nazwałam orzechowcem!;-)
SKŁADNIKI NA
CIASTO DROŻDŻOWE NA MAKOWIEC - ORZECHOWIEC-550 g
mąki tortowej + do podsypywania- 2
jaja- 1/2 paczki
drożdży świeżych- 1/2 szklanki
cukru- 1/2 szklanki
mleka- 1/3 kostki
masłaMASA ORZECHOWA:- 2 szklanki
orzechów włoskich- 1/2 buteleczki
aromatu migdałowego- 3 łyżki
miodu- 1/2 szklanki ciepłego
mleka- 1/3 kostki
masła- 4 łyżki
brązowego cukru- 1 duże
jajo- 3
suszone śliwkiWYKONANIE:ROZCZYN: do kubeczka wlej połowę
mleka, dodaj
drożdże plus 3 łyżeczki
cukru. Dokładnie wymieszaj.
Mąkę wsyp do miski, zrób wgłębienie, wlej płyn na rozczyn, wymieszaj z częścią
maki na gęstą papkę. Odstaw na 20 minut.
Masło stop w rondelku. Zagrzej
mleko.
Jajka roztrzep trzepaczką z
cukrem.Zacznij wyrabiać ciasto, dodaj w pierwszej kolejności
mleko i
jajka. Na samym końcu stopione ciepłe
masło.Ciasto wyrabiaj bardzo energicznie, tak aby jak najbardziej je napowietrzyć. Ja ciasto ( a raczej mój K. ;-)) ) wyrabiałam 25 minut. Tak wiem dużo. Ale jeśli chcesz
mieć puszyste, mięciutkie ciacho po upieczeniu to trzeba długo wyrabiać.Miskę odstaw w ciepłe miejsce na godzinę.WYKONANIE MASY ORZECHOWEJObrane
orzechy włoskie zalej ciepłym
mlekiem i stopionym
masłem. Odstaw na 10 minut. Dodaj pozostałe składniki i zmiksuj blenderem na gładką masę!Ciasto po wyrośnięciu, podziel na 3 części. Każdą rozwałkuj (grubość max 4 mm) na prostokąt. Całość smarujemy masą. Rolujemy. Zawijamy w papier do pieczenia jak
cukierka czekoladowego pozostawiając luz około 5-6 cm.Makowce układamy obok siebie, na blaszce do pieczenia. Ja piekłam 55 minut, grzanie tylko dół w temp. 165 stopni C. Na ostatnie 15 min uruchomiłam termoobieg.
Po całkowitym wystudzeniu można pałaszować. Orzechowca możecie też polać po upieczeniu stopioną
czekoladą i posypać wiórkami lub ozdobnymi kuleczkami!Ja go pozostawiłam w oryginale ;-)
Dajcie koniecznie znać co myślicie?Jakie jest Wasze ulubione zimowe ciasto?Po więcej zdjęć zapraszam na Instagrama #smykwkuchni i FanPage SmykWkuchniSmacznego!Instagram: