ßßß Cookit - przepis na Ciasto czekoladowe z pomarańczą

Ciasto czekoladowe z pomarańczą

nazwa

Wykonanie

Ciasto czekoladowe z pomarańczą to pyszne, puszyste ciasto o mocno wyczuwalnym smaku czekolady oraz pomarańczy. Dzięki dodatkowi mąki ziemniaczanej, ciasto ma delikatną i dość sypką konsystencję, a dodatek spulchniaczy - zarówno proszku do pieczenia, jak i sody oczyszczonej - sprawia, że ciasto ładnie wyrasta i jest bardzo puszyste. Nie jest to ciężkie ciasto czekoladowe, ma raczej nieco babkową konsystencję. Elementem obowiązkowym tego wypieku jest polewa, która sprawia, że ciasto smakuje jeszcze bardziej czekoladowo.
Ciasto upiekłam w tortownicy o średnicy 21cm . Zapraszam do wypróbowania przepisu :)
Składniki:
CIASTO
120g mąki pszennej
80g mąki ziemniaczanej
150g cukru
125ml soku wyciśniętego z pomarańczy
110g (1/2 szklanki) oleju
100g gorzkiej czekolady
3 jajka
40g kakao
1 łyżka ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
skórka otarta z jednej dużej pomarańczy
POLEWA CZEKOLADOWA
35g mlecznej czekolady
35g gorzkiej czekolady
60ml śmietanki 30%
Wykonanie:
CIASTO
- składniki powinny być w temperaturze pokojowej
- czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, ostudzić
- jajka roztrzepać z cukrem i ekstraktem z wanilii na delikatną piankę
- do jajek dodać sok wyciśnięty z pomarańczy, skórkę pomarańczową oraz olej, składniki wymieszać
- dodać roztopioną, ostudzoną, ale ciągle płynną czekoladę, ponownie wymieszać
- mąkę pszenną, ziemniaczaną, kakao, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną dokładnie wymieszać w osobnej misce, przesiać w kilku ratach do masy, wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji
- masa powinna wyjść dość gęsta
- formę wyłożyć na spodzie papierem do pieczenia
- gotową masę przełożyć do formy, wyrównać
- ciasto piec w 170-180 stopniach przez 45-50 minut do tzw. suchego patyczka
- upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, po wstępnym przestudzeniu zdjąć obręcz tortownicy, całkowicie ostudzić
POLEWA CZEKOLADOWA
- czekoladę posiekać na mniejsze kawałki
- do rondelka wlać śmietankę, podgrzewać niemal do zawrzenia, od razu zdjąć z palnika
- do gorącej śmietanki wrzucić posiekaną czekoladę, odstawić na 1-2 minuty, dokładnie wymieszać
- polewą udekorować wierzch i boki ciasta, pozostawić do zastygnięcia
- aby przyspieszyć proces zastygania polewy, ciasto można schłodzić w lodówce
- polewa czekoladowa jest tzw. miękką polewą, nie łamie się podczas krojenia, ale też nie rozmazuje
- ciasto należy przechowywać w szczelnym pojemniku
Źródło:http://smakolykibereniki.blogspot.com/2015/11/ciasto-czekoladowe-z-pomarancza.html