Wykonanie
Przepis znaleziony w internecie, wykonany, gdyż w domu zabrakło mi
masła, aby wykonać inne ciasto. Ciasto wyszło znośne, jednak szaleć na jego punkcie nie
będę. Dla mnie to taki placek z
dżemem. W oryginale należało podawać go przełażonego sosem
waniliowym, ale nie miałam na niego składników, dlatego jest
dżem. Ciasto jednak, bez problemów można wciągnąć z popołudniową
kawą.
Składniki:Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej3
jajka3/4 szklanki
cukru3/4 szklanki
mąki pszennej2 łyżeczki
proszku do pieczenia100 ml wrzącej
wodysłoik
dżemuMąkę wymieszać z
proszkiem do pieczenia, przesiać.Ubić
jajka z
cukrem na, puszystą masę. Dodać
mąkę, wymieszać, i następnie dodać wrzącą
wodę, wymieszać.Formę (20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia (na samym spodzie).Masę przelać do formy, wyrównać.Piec w temperaturze 175 stopni przez 40 minut, (do suchego patyczka).Ciasto wystudzić w lekko uchylonym piekarniku.Następnie wyjąć na blat, schłodzić dokładnie.Przekroić wzdłuż na 2 części.Dolną część ciasta położyć na paterze, wyłożyć
dżem i rozsmarować.Przykryć drugą częścią.Smacznego :)