Wykonanie
Od kilu lat poluję na przepis pierniczków, które są miękkie zaraz po upieczeniu, nie należę do osób cierpliwych po prostu ;)Przepisu szukałam dla mamy mojego chłopaka, bo ona nie lubi moich twardych "zębołamaczy" ;)W tym roku chyba odkryłam ideał dla moich znajomych, ale oczywiście nadal zbyt twarde dla niej...W przyszłym roku zrobię jej chyba katarzynki!!!Zrobiłam już chyba z 10kg tych pierniczków a jeszcze przede mną kolejne 2kg (ok.1 porcja) plus pieczenie tych moich twardszych ale za to bardzo cienkich -> przepis tutaj :)Aha i przepis wzięłam z tej strony, za co bardzo dziękuję autorce i niech mi wybaczy, że skopiowałam dokładnie przepis ;)
Składniki:500g
cukru2 łyżki
kawy rozpuszczalnej (zalać 0.5 l. wrzątku)250g
miodu naturalnego250g
margaryny25g
kakao3
jajka1 i 1/4 kg
maki1 łyżeczka
amoniaku2 opakowania
przyprawy do pierników (ja używałam takiej po 20g)Przygotowanie:Na dużej wysokiej patelni rozpuś ci ć
cukier na karmel (nie można potrząsać patelnią, ani mieszać
cukru. Trzeba to zrobić na średnim ogniu, na dużym
cukier się spali).Do karmelu wlewać stopniowo gorącą
kawę (bardzo wolno i uważać, bo wybucha na patelni. Karmel jest bardzo gorący, grozi poparzeniem. Najlepiej robić to powoli z przerwami dokładnie mieszając dł uga drewniana łyżką).Dodać
margarynę i
miód, wymieszać aż się rozpuści a następnie odstawić do ostygnięcia.
Margarynę warto pokroić na mniejsze kawałki.W misie miksera z hakiem umieścić połowę
mąki i wszystkie
sypkie przyprawy.Bardzo powoli wlewać ciepłą masę karmelową. Mieszać.Dodać rozkłócone
jajka i stopniowo pozostałą
mąkę.Kiedy ciasto będzie już geste wyłączyć mikser i resztę
maki dodać ręcznie.Wyrobić na gładko i przełożyć do miski.Ciasto będzie lekko rzadkie, ale po kilku minutach zacznie tężeć. Nie dosypywać
mąki nawet jeżeli wydaje się za rzadkie.Przykryć woreczkiem i wstawić do lodówki na ca ła noc.Następnego dnia podzielić na trzy części. Rozwałkować na grubość ok. 0 . 5 cm.Wykrawać pierniczki. Piec w temp . 160 stopni C przez ok. 10-13 minutSmacznego :)