Składniki:-porcja rosołowa-6 ziemniaków-8 ogórków kiszonych (jeśli chcemy uzyskać bardziej kwaśną zupę dodajemy więcej ogórków)-2 średnie marchewki-śmietanka "do zup i sosów" 18%-przyprawy (ziele angielskie, liść laurowy, sól, kucharek)Sposób przygotowania:Porcje rosołową myjemy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą i stawiamy na średni ogień. Podczas gotowania zbieramy "szumowinę" a następnie dodajemy przyprawy. Gotujemy tak ok. 40 min. Następnie obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę. Ogórki kiszone i marchewki trzemy na tarce na grubych oczkach. Pokrojone ziemniaki, z tartę ogórki i marchewki wrzucamy do gotującej się zupy. Całość gotujemy aż ogórki i ziemniaki zmiękną. Kiedy nasza zupa jest już gotowa odstawiamy z gazu i odlewamy ok. 1/3 szklanki i pozostawiamy aż troszkę ostygnie. Następnie dolewamy śmietany tak żeby było na wysokości 1/2 szklanki, całość wlewamy do zupy i mieszamy.Smacznego! :)A.