Wykonanie
Połączenie składników w tej
sałatce jest być może nietypowe, ale uwierzcie mi, że bardzo do siebie pasują i smakują wyjątkowo.POTRZEBNE SKŁADNIKI:jeden średni
selerjabłkogarść
rodzyneksok z cytryny2 łyżeczki
cukru1 łyżka
śmietanyWYKONANIE:
Seler i
jabłko ścieramy na tartce na dużych oczkach lub za pomocą robota kuchennego. Produkty skrapiamy
sokiem z cytryny, aby nie zmieniły koloru, dodajemy
cukier i mieszamy. Odstawiamy na kilka minut, aby
seler trochę zmiękł. Następnie dodajemy łyżkę
śmietany, można zastąpić ją
jogurtem naturalnym. Na końcu wsypujemy
rodzynki, które są naszą "wisienką na torcie".Tak wygląda gotowa
sałatka:
CIEKAWOSTKA:Warto wiedzieć, że
seler uchodzi za warzywo przedłużające nam życie, dające zdrowie i urodę. Zawiera drogocenne
sole mineralne takie jak: fosfor, wapń, potas, cynk, żelazo, a także witaminy: C, A, E, kwas foliowy (wit.B9), PP.
Seler jest mało kaloryczny, przyspiesza trawienie, oczyszcza organizm z toksyn, wzmacnia odporność, pobudza apetyt, więc jak widzicie ma same zalety. Mam nadzieję, że zachęciłam do polubienia tego warzywa :)