Wykonanie
Dziś mam dzień wolny od pracy, wprawdzie kosztem niedogodzin, które
będę musiała odrobić, ale jednak wolny - a to nie zdarza się zbyt często ;) Od jakiegoś czasu nie potrafię odpoczywać w taki sposób, jaki preferowałam niegdyś - leniuchując. Bezczynne wylegiwanie się szybko mnie nudzi. Za to chętnie robię coś dla siebie i dla domu - zakupy, jedzenie, jakieś zabiegi kosmetyczne... Dawno nie byłam sama na zakupach, takich zwykłych - spożywczych, na szczęście na co dzień wyręcza mnie w tym moja druga połowa. Dzisiejsza niedziela zatem minęła głównie pod hasłem zakupów, krzątania się po kuchni i delektowania się. Oczywiście wybierałam zdrowe produkty, które są preferowane w naszym domu. Niestety w tygodniu, kiedy sporo pracujemy zdarzają nam się grzeszki w postaci szybkich przekąsek czy nieregularnego jedzenia w pośpiechu. Nie jest łatwo tego uniknąć, chociaż i tak staramy się jeść "dobrze", rezygnując przede wszystkim z
cukru oraz jedząc dużo
warzyw i owoców. Jednak w wolnych chwilach chętnie zatrzymuję się i bardziej skupiam się na tym co spożywamy. Przygotowuję wówczas zdrowe posiłki, które jemy wspólnie, bez pośpiechu. Nie zawsze mam czas by dania fotografować i opisywać, z tego powodu nie ma na blogu wielu bardzo fajnych przepisów... no ale chyba nie jest tak źle, czasem coś dodaję i z czasem zapewne będą pojawiać się nowe wpisy :)Wykorzystując część składników z poniższego zdjęcia (niedzielne zakupy), przygotowałam warzywną potrawkę z
indykiem. W związku ze wspomnianym już, częstym
brakiem czasu, jestem zwolenniczką dań jednogarnkowych, szybkich w przygotowaniu - i to danie takie właśnie jest :) Pewnie wielu z Was, ze względu na intensywny tryb życia, również preferuje takie rozwiązania.

Składniki (ok. 3 - 4 porcje):- 400g
filetów z indyka,- 1/2
brokuła,- 1/2
cukinii,- 6
brukselek,- garść
jarmużu,- 1
cebula,- 1
marchewka,-
przyprawy: kilka listków świeżej
bazylii, płaska łyżeczka
soli morskiej, 1/2 łyżeczki
imbiru, 1/2 łyżeczki
kurkumy,
pieprz biały i czarny (wg. uznania),-
olej z
winogron.Przygotowanie:1)
Filety z indyka myjemy, kroimy w niewielką kostkę, podsmażamy ok. 5 - 7 min na
oleju z pestek
winogron.2) Warzywa -
brokuł,
cukinia,
brukselki - myjemy, kroimy na mniejsze cząstki.
Cebulę kroimy w piórka,
marchewkę ścieramy na tarce szatkownicy (takiej jak do ścierania
kapusty:));3) Warzywa wraz z
przyprawami dodajemy do
mięsa i dusimy ok. 10 min na wolnym ogniu (można raz podlać ok. 1/2 szklanki
wody),4) Pod koniec dodajemy garść
jarmużu i świeżą
bazylię, jeszcze chwilę trzymamy na ogniu (ok. 1 min) i DANIE GOTOWE.Idealny, szybki i zdrowy obiad. Jeśli ktoś ma ochotę to można to zmieszać z
ryżem czy
kaszą, dla mnie talerz takiej potrawki jest wystarczająco sycący : )A oto, dzisiejsze, niedzielne zakupy pod nazwą "zdrowa wyżerka", oj będziemy się zajadać :)