Wykonanie
Dziś dla Was coś na jesienne wieczory w gronie przyjaciół. Duszonki!!!Ja najbardziej uwielbiam je z żeliwnego garnka z ogniska. Atmosfera pakowania garnka, i spędzania czasu przy ognisku jest tak wyjątkowy, melancholijny, niepowtarzalny. W obecnym czasie z małymi dziećmi jest to trochę trudne dlatego wraz ze znajomymi postanowiliśmy spędzić czas w domu, aby nasze dzieciaki się pobawiły, a Nasza ochota na duszonki wcale nie zmalała. Więc postanowiłam przygotować je w domu.
Potrzebne będzie: - porcja dla 4 osób1 kg
ziemniaków1 duża
marchew2
cebule2 gałązki
selera0,15 kg
kiełbasy0,15 kg
boczek wędzonysólpieprzolejPrzygotowanie
Ziemniaki kroimy w plastry,
marchew także w plastry i
kiełbasę, a
cebule w półksiężyce.Do naczynie układamy warstwowo
ziemniaki,
marchew,
cebula i
kiełbasa oraz
boczek. Warstwy solimy i dodajemy
pieprzu.Na dno naczynia wylewamy 2 łyżki
oleju.Pieczemy pod przykryciem z folii aluminiowej w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około godzinę. Po tym czasie sprawdzamy miękkość
ziemniaków i
marchewki.
SMACZNEGO!!!