Wykonanie
Wspaniałe danie kuchni tajskiej wzbogacone w moim przepisie o
orzeszki ziemne. Dla mnie to smak ostatnio bardzo uzależniający, zarazem pikantny i kremowy. Tego dania kilkakrotnie próbowałam wcześniej w tajskim barze a dziś z powodzeniem zagościło na moim
stole. Bardzo szybkie i łatwe w wykonaniu. Smacznego :)
Składniki:zielona pasta
curry500 g
kurczakamleczko kokosowe-mała puszka1
marchewka1
papryka3
szalotki1 ząbek
czosnku1
cukiniaświeży
imbir (ok 2 cm)garść
orzechów ziemnych- niesolonych
sól,
pieprzolej1
limonkaKurczaka kroimy w paseczki.
Marchewkę,
cukinię,
paprykę,
czosnek,
imbir oraz
cebulki kroimy wedle swoich upodobań. Do mocno rozgrzanego z
olejem woka wrzucamy
kurczaka, dodajemy 1 łyżeczkę pasty
curry i smażymy około 2 minut. Następnie dodajemy pokrojoną
marchew,
paprykę,
cukinię,
cebulę,
czosnek oraz
imbir i smażymy kolejne 5 minut. Po tym czasie zalewamy całość
mleczkiem kokosowym wymieszanym z 2 łyżeczkami zielonej pasty
curry, doprawiamy
solę i
pieprzem, dodajemy
orzechy i całość gotujemy jeszcze około 10 minut na wolnym ogniu. Na sam koniec polewamy troszeczkę
sokiem z limonki.