Było to moje pierwsze, trochę niepewne, podejście do ciasta z burakami. Okazało się ono przepysznym wypiekiem. A na dodatek całkiem zdrowym. Dodałam do niego mąkę żytnią razową oraz niewielką ilość cukru trzcinowego. To ciasto jest po prostu wyśmienite. Buraków prawie w ogóle w nim nie czuć. I jednym kawałkiem można się bardzooo najeść :) Polecam!/forma o średnicy 23 cm/250g ugotowanych buraków150g czekolady min. 70%50g kakao150g mąki żytniej razowej3 jajka1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia100g masła1/3 szklanki cukru trzcinowegodo podania: cukier puderBuraki ugotować, obrać i ostudzić. Masło rozpuścić. W jednej misce wymieszać mąkę, kakao, proszek do pieczenia i cukier. Odstawić. Blenderem rozmiksować buraki na puree. Dodać masło i jajka. Ponownie rozmiksować na gładką masę. Przełożyć ją do miski z suchymi składnikami i dokładnie połączyć obie masy mieszając. Dodać posiekaną bardzo drobno czekoladę i ponownie wymieszać. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 45 minut (do suchego patyczka). Wyjąć i ostudzić. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego!