ßßß Cookit - przepis na Dyniowo-orzechowe babeczki z czekoladą

Dyniowo-orzechowe babeczki z czekoladą

nazwa

Wykonanie

W zeszłym tygodniu zaskoczyło mnie święto dyni w szkole mojego syna. Popołudniu dzień przed świętem okazało się że mam przygotować na jarmark jakieś dyniowe danie. Skoro grupą docelową miały być dzieciaki od razu pomyślałam o babeczkach. Pomysł okazał się trafiony a żadna muffinka się nie ostała. A syn z żalem stwierdził , że zjadł tylko jedną. Skoro dzieciakom smakowało to może i Wy się skusicie?
Pieczona dynia świetnie nadaje się jako dodatek do słodkich wypieków. Pozbawiona części wody ma bardziej wyrazisty smak. Świetni komponuje się z starta skórką cytrynową i gorzką czekoladą. Przepis z bloga kwestiasmaku.pl po moich modyfikacjach.
SKŁADNIKI:
(na 14 sztuk)
100 g masła
50 ml oleju
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
2/3 szklanki puree z pieczonej dyni
1 szklanka cukru
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
2 jajka
2/3 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki sody
100 g zmielonych orzechów włoskich
około 10 kostek gorzkiej czekolady
PRZYGOTOWANIE:
Pieczemy dynię: dynię dowolnej wielkości przekroić, wydrążyć i pokroić w ósemki lub jeśli jest bardzo duża w jeszcze mniejsze kawałki. Położyć na blaszce skórką do dołu i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Piec przez około 1 godzinę, lub do czasu aż dynia będzie miękka. Miąższ oddzielić od skórki i zmiksować blenderem na puree. Odmierzyć potrzebną ilość.
Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Formę do muffinów wyłożyć papilotkami.
Masło roztopić w rondelku, dodać cynamon i gałkę muszkatołową. Zagotować i gotować przez około 1 minutę. Dodać purée z dyni i gotować przez kolejną minutę.
Następnie kolejno d odawać cukier, mąkę ziemniaczaną, po jednym jajku oraz mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać zmielone orzechy i wymieszać.
Masę wyłożyć do papilotek, do około 2/3 ich wysokości. Każdą kostkę czekolady pokroić w 4 części i włożyć po 3 kawałeczki czekolady do każdej babeczki. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 23 minuty.
Źródło:http://pyrynagaz.blogspot.com/2015/11/dyniowo-orzechowe-babeczki-z-czekolada.html