Wykonanie
W każdą sobotę staramy się jakoś przyjemnie, rodzinnie spędzić czas. Tym razem wybraliśmy się nad świder koło Otwocka, spacerowaliśmy kilka godzin przy dość chłodnych temperaturach więc niezbędny był prowiant żeby dostarczyć organizmowi paliwa.Czy to ciasto jest zdrowe? Tak, ale nie dla każdego. Jeśli spędzisz dzień przed telewizorem i zjesz kilka kawałków tego ciasta to nie zdołasz spalić kalorii, które ono dostarcza. Ciacho jest wysokoenergetyczne i idealne na zdrową przekąskę dla osób aktywnych. Tym preferującym wypoczynek kanapowy raczej nie polecam.Co do samego smaku ciasta - dla nas był fantastyczny.
Czekolada i
banany to połączenie idealne, a do tego kawałki
orzechów - pyszności. Ciasto jest wilgotne i ciężkawe, nasycicie się jednym kawałkiem. Bardzo łatwo je przygotować, zajmuje to dosłownie kilka minut + pieczenie. Zdecydowanie warto je zrobić. Można też surowe ciasto upiec w mniejszych foremkach i otrzymać mniejsze
ciastka na raz. Swoje upiekłam w niedużej okrągłej silikonowej formie i pokroiłam w trójkąty, a żeby nie brudzić palców każdy trójkąt włożyłam w papierową foremkę do muffinów - bardzo dobrze się sprawdziły.Składniki:2
banany10
suszonych daktylipół szklanki
mleka1
jajko1,5 szklanki
mąki orkiszowej pełnoziarnistej0,5 szklanki
orzechów włoskich1 tabliczka
gorzkiej czekolady1/4 szklanki
oleju rzepakowegoPrzygotowanie:
Mleko wlać do rondla i dodać
daktyle, zagotować. Na małym ogniu gotować około minuty żeby
owoce zmiękły. Zdjąć z ognia, dodać
banany i zmiksować całość na gładką masę (można chwilę odczekać żeby
mleko ostygło)W misce wymieszać
mąkę, startą
czekoladę, posiekane grubo
orzechy. Dodać
jajko,
olej i mus
bananowy, dokładnie wymieszać.Ciasto przełożyc do silikonowej formy i piec w 190 stopniach do suchego patyczka (u mnie około 35 minut)Smacznego!A tu mała fotorelacja znad świdra :)

















