Wykonanie

Dostałam sprawionego
kurczaka z tzw. "podwórkowego chowu". Wspaniałe
mięso, w konsystencji i smaku nieco inne od
kurczaków szeroko dostępnych w sklepach. Jest ono nieco ciemniejsze, chudsze i bardziej zwarte.W sposób opisany poniżej
kurę przygotowywała zawsze moja Mama. Z jednego
kurczaka otrzymamy pełen dwudniowy obiad - zupę oraz pyszne
mięso na drugie danie.Przygotowana w ten sposób
tuszka jest krucha, soczysta i pełna smaku.Polecam nie tylko na niedzielny obiad.-
kurczak- 2
marchewki-
korzeń pietruszki-
por- kawałek
selera-
sól,
pieprzTuszkę należy podzielić na części ( pałki, udka, piersi, skrzydełka, szyjka, korpus,
podroby ). Jarzyny obrać.
Mięso i warzywa należy zalać do równości
wodą, dodać
sól. Gotować do półmiękkości
kury na wolnym ogniu. Na wywarze przygotować ulubioną zupę.

- podgotowane części
kury ( wykorzystałam pałki, piersi, udka )- 0,5 szklanki
wywaru spod kurczaka- 2 średnie
cebule- 3 łyżki
masła- 250 ml
śmietanki kremówki- 2 łyżki
bułki tartej-
liść laurowy,
ziele angielskie-
sól,
pieprzMięso przełożyć do rondelka, podlać
wywarem. Na
mięsie równomiernie rozłożyć krążki
cebuli, posypać
bułką tartą, dodać
liść laurowy,
ziele angielskie, ułożyć
masło , zalać
śmietanką. Oprószyć
pieprzem i
solą. Dusić na wolnym ogniu do momentu miękkości
kury. Sos się zredukuje a
mięso delikatnie się 'rozklei'.Podawać z
ziemniakami,
ryżem bądź pajdą
chleba.