Wykonanie
O
oleju lnianym oraz
śledziu i ich właściwościach wspominałam już przy okazji przepisu na pyszny tatar
śledziowy . Dziś na bazie tamtej propozycji powstała
sałatka - dla mnie strzał w dziesiątkę z tym połączeniem smaków. Oboje z mężem wyczyściliśmy swoje pucharki do cna. Nie dość, że to pyszna i zdrowa kolacja, to jeszcze pięknie się prezentuje.Bardzo polecam wszystkim amatorom
śledziaSkładniki: (wyszły mi 3 pucharki takie jak na zdjęciu)5 płatów
matiasa3 pieczone
buraki1 duże,
winne jabłkopół dużego, zielonego
ogórka4 łyżki
oleju lnianegosok z połowy
limonkimała garść liści
melisy (można zastąpić
koperkiem)małe opakowanie
jogurtu greckiegopieprzPrzygotowanie:
Rybę namoczyć w zimnej wodzie przez dwie godziny. Po tym czasie opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w kostkę.
Buraki upiec: odciąć końće, wymyć, polać łyżką
oleju rzepakowego i dobrze go rozprowadzić. Zawinąć w folię, piec w 200 stopniach do miękkości (około 1,5 h)
Jabłko obrać i pokroić w kostkęW misce wymieszać
śledzia z
jabłkiem, skropić
limonką i dodać
olej oraz posiekane
zioła. Dokładnie wymieszać.
Ogórka obrać i pokroić w kostkęW pucharku układać warstwami - 2 łyżki
śledzia, łyżka
ogórka, łyżka
buraków, łyżka
jogurtu - i znów
śledź,
ogórek,
buraki, wierzch udekorować małą porcją
jogurtu,
pieprzem i listkiem
melisy.Smacznego!Po wymieszaniu salatka oczywiście zdominowana
sokiem z
buraczka:
