Wykonanie
Śledzie na świąteczny stół w nowoczesnym wydaniu, korzenne, lekko słodkie pachnące
goździkami.Smaku dodaje im
konfitura śliwkowa i suszone
wiśnie po dłuższym leżakowaniu w zalewie robią się różowe. To propozycja dla tych którzy lubią
śledzie na słodko.
Składniki:5
filetów śledziowych matiasów3 łyżki
oleju1 łyżka
miodu wielokwiatowego1 duża
cebula1 -2 sztuki
goździka4 łyżki
konfitury śliwkowej50 ml czerwonego
wytrawnego wina1 łyżka suszonych
wiśniSól do smaku
Pieprz do smakuSposób wykonania:
Filety śledziowe osączamy z zalewy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na małe kawałki.
Cebulę obieramy kroimy w piórka, szklimy na
oleju pod przykryciem z łyżką
miodu i
goździkiem aż będzie lekko złocista, dodajemy
konfiturę śliwkową, oraz suszone
wiśnie, wlewamy
wino i całość dusimy 3 minuty, doprawiamy szczypta
soli oraz
pieprzu, gotową zalewę odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.Do zimnej zalewy dodajemy
śledzie, mieszamy, odstawiamy na całą dobę do lodówki aby smaki się przegryzły.Podajemy na świąteczny stół.