Wykonanie
Dziś mam dla was przepis na
kurczaka z
dynią. Jest on bardzo prosty w przygotowaniu i danie wychodzi pyszne. Składa się ono z zaledwie
trzech podstawowych składników i kilku przypraw. Zapewniam, że każdy sobie z nim poradzi.Dzięki ryżowi i dyni danie jest bardzo sycące i zdrowe. Zawiera mnóstwo witamin i świetnie sprawdzi się w roli pożywnego, jesiennego obiadku.
Kurczak z
dynią doskonale nadaje się jako obiadek do lunchboxa i podczas odgrzewania nie
traci na smaku.Składniki na 6 porcji;2
filety z kurczaka400g dyni, obranej i bez nasion100g
ryżu brązowegosólpieprzimbirgałka muszkatołowakurkumakilka łyżek
olejuFilety z kurczaka dokładnie oczyszczamy i kroimy w kostkę.
Dynię kroimy w drobną kosteczkę.
Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 30 minut. Po ugotowaniu odcedzamy.Na patelnie wlewamy
olej i podsmażamy
dynię, aż do miękkości. Doprawiamy ją
solą i
pieprzem.
Dynię przekładamy do miski, a na patelni, przez kilka minut, podsmażamy
kurczaka przyprawionego
solą,
pieprzem,
gałką muszkatołową,
imbirem i
kurkumą. Łączymy go na patelni z
dynią.
Kurczaka podajemy gorącego razem z
ryżem.Smacznego:)