Wykonanie
Domową granolę najczęściej przyrządzam z tego przepisu, ale ostatnio postanowiłam ją nieco urozmaicić. Upiekłam ją w wersji bananowej. Wyszła chrupiąca i odpowiednio słodka.Wbrew pozorom
banany nie są mocno wyczuwalne, więc jeśli macie ochotę na wzmocnienie ich smaku, to dorzućcie jeszcze trochę suszonych.Granola świetnie pasuje do porannej owsianki, naleśników,
jogurtu naturalnego albo szklanki
mleka.Składniki:3 nieduże, bardzo dojrzale
banany2 szklanki
płatków pełnoziarnistych (u mnie: pszenne, owsiane, żytnie)1/3 szklanki
siemienia lnianego1/3 szklanki pestek dyni1/3 szklanki
słonecznika1/2 szklanki
orzechów włoskich1/2 szklanki
orzechów arachidowych2-3 łyżki
oleju rzepakowegoBanany i
olej blendujemy, aż do otrzymania gładkiego kremu. Dodajemy
płatki,
słonecznik, siemię,
dynię i posiekane
orzechy. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilkanaście minutGranolę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy ją do piekarnika nagrzanego do 160C z włączonym termoobiegiem i pieczemy przez około 20 minut, co jakiś czas mieszając.Gdy ostygnie przekładamy ją do szczelnie zamykanego słoika.Smacznego:)