ßßß Cookit - przepis na Scones z rodzynkami i orzechami

Scones z rodzynkami i orzechami

nazwa

Wykonanie

Tym razem przygotowałam dla was przepis na bardzo szybkie w przygotowaniu scones.
Bułeczki te są popularne w Wielkiej Brytanii, gdzie podaje się je do popołudniowej herbaty. Tradycyjnie są przygotowywane z mąki pszennej, ale moje zostały nieco "ulepszone". Dodałam do nich mąkę orkiszową i żytnią, a biały cukier zastąpiłam brązowym.
Chociaż bułeczki można jeść na drugi, czy trzeci dzień po upieczeniu, to najlepiej smakują świeże.
Doskonale pasuje do nich masło, domowy dżem i serek wiejski.
Składniki na 16 sztuk:
150g mąki orkiszowej
100g mąki żytniej pełnoziarnistej
150g mąki pszennej typ 650
150-200ml mleka
80g masła
2 jajka
40g cukru brązowego
łyżeczka proszku do pieczenia
garść rodzynek
garść orzechów włoskich
Do miski przesiewamy mąki. Dosypujemy cukier i proszek do pieczenia. Zagniatamy na kruszonkę razem z masłem. Dodajemy rozbełtane jajka, orzechy, rodzynki i 150ml mleka. Zagniatamy ciasto. Jeśli będzie zbyt twarde, dolewamy resztę mleka.
Ciasto wałujemy na grubość 1 , 5-2cm. Szklanka wykrawamy scones. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180C.
Smacznego:)
Źródło:http://kuchniacarrie.blogspot.com/2015/11/scones-z-rodzynkami-i-orzechami.html