Wykonanie
Tym razem przygotowałam dla was przepis na bardzo szybkie w przygotowaniu scones.Bułeczki te są popularne w Wielkiej Brytanii, gdzie podaje się je do popołudniowej
herbaty. Tradycyjnie są przygotowywane z
mąki pszennej, ale moje zostały nieco "ulepszone". Dodałam do nich
mąkę orkiszową i żytnią, a
biały cukier zastąpiłam brązowym.Chociaż bułeczki można jeść na drugi, czy trzeci dzień po upieczeniu, to najlepiej smakują świeże.Doskonale pasuje do nich
masło, domowy
dżem i
serek wiejski.Składniki na 16 sztuk:150g
mąki orkiszowej100g
mąki żytniej pełnoziarnistej150g
mąki pszennej typ 650150-200ml
mleka80g
masła2
jajka40g
cukru brązowegołyżeczka
proszku do pieczeniagarść
rodzynekgarść
orzechów włoskichDo miski przesiewamy
mąki. Dosypujemy
cukier i
proszek do pieczenia. Zagniatamy na kruszonkę razem z
masłem. Dodajemy rozbełtane
jajka,
orzechy,
rodzynki i 150ml
mleka. Zagniatamy ciasto. Jeśli będzie zbyt twarde, dolewamy resztę
mleka.Ciasto wałujemy na grubość 1 , 5-2cm. Szklanka wykrawamy scones. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180C.Smacznego:)