Wykonanie
Tym razem mam dla was przepis na łatwy i dość szybki w przygotowaniu obiad. Całość nie powinna wam zająć więcej niż 30-40 minut. Obiad świetnie nadaje się do odgrzewania, więc z powodzeniem możecie przechowywać go w lodówce i zjeść też kolejnego dnia.Połączenie
groszku i
marchewki jest bardzo popularne i lubiane, więc jeśli jeszcze go nie próbowaliście, to koniecznie ugotujcie to danie.
Składniki na 4-5 porcji:2 średniej wielkości
filety z kurczakapół puszki
groszku2 średnie
marchewki250ml
śmietany 18%500ml rosołu*
sólpieprzpapryka ostra i słodkakumin*Jestem zdania, że domowy rosół sprawdzi się tu najlepiej, ale możecie zastąpić go
kostką rosołową, albo lepiej-
wywarem z warzyw.Rosół nie powinien być mocno przyprawiony, bo podczas robienia sosu jego część odparuje i smak zostanie skoncentrowany.
Filety z kurczaka dokładnie oczyszczamy i kroimy w kostkę. Przyprawiamy je
solą,
pieprzem,
papryką i kuminem. Krótko podsmażamy na niewielkiej ilości
oleju. Przekładamy do miski.W międzyczasie obieramy
marchewkę i kroimy ja w drobna kosteczkę. Wrzucamy ją na patelnię, na której smażyliśmy
kurczaka, podlewamy rosołem i gotujemy aż zmięknie. Dokładamy do niej
kurczaka i
groszek. Dolewamy
śmietanę, mieszamy i gotujemy przez kilka- kilkanaście minut, aby sos zgęstniał.Gotowego
kurczaka podajemy z
brązowym ryżem, białą
kaszą gryczaną, albo
ziemniakami.Smacznego:)