Wykonanie
Dziś mam dla Was najlepszy tort jaki w życiu
jadłam i zrobiłam. Jest po prostu idealny, przepyszny, normalnie chyba nie ma słów na jego określenie. Przyznam się bez bicia że zjadłam pół tortownicy sama. Połączenie
białej czekolady z
pistacjami i
malinami to chyba najlepsze połączenie jakie mogło być w tym torcie. Ciasto na tort to
biszkopt i myślę, że to najlepszy rodzaj ciasta na każdy tort a w szczególności na ten. Krem idealnie wsiąka w
biszkopt więc robi się on trochę wilgotniejszy ale nadal utrzymuje swój wygląd i chrupkość.Miłego pieczenia!Składniki na
biszkopt (22 cm) :5 dużych
jajek,3/4 szklanki drobnego
cukru do wypieków,3/4 szklanki
mąki pszennej2 łyżki (z górką)
skrobi ziemniaczanej,1 łyżeczka
proszku do pieczenia,Na sam początek starannie musimy oddzielić
żółtka od
białek jaj.
Żółtka odkładamy na bok a
białka ubijamy na sztywną pianę. Gdy
białka już nam się ubiją stopniowo dodajemy
cukier, pamiętajmy jednak by robić to spokojnie by
cukier zdążył się ubić i rozpuścić. Na sam koniec dodajemy
mąkę,
skrobię i proszę ale to już na małych obrotach miksera.Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy i wstawiamy do piekarnika.
Biszkopta pieczemy w 180°C przez 30-40 minut.Składniki na krem z
białej czekolady:400 ml
śmietanki kremówki,200 g
białej czekolady,
Śmietankę gotujemy lecz nie do wrzenia. Do ciepłej kremówki wrzucamy
czekoladę i mieszamy aż do roztopienia i połączenia. Odkładamy do całkowitego wystudzenia. Wystudzone wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc.Po schłodzeniu ubijamy jak na
bitą śmietanę.Ponadto:miseczka
malin (świeże lub mrożone),140 g solonych
pistacji,Wykonanie:Wystudzony
biszkopt dzielimy na 2 lub 3 blaty zależy jak wysoki nam urośnie. Blaty po kolei smarujemy kremem, w środek wkładamy
maliny.
Pistacje siekamy nożem lub w malakserze na mniejsze kawałki. Na wierzchu smarujemy kremem, posypujemy
pistacjami i może także położyć
malin jak u mnie.Sami widzicie jaki prosty! Pokochacie go, przysięgam Wam!Czekam na Wasze wersje i komentarze :)Smacznego !