Wykonanie
W poniedziałek 23 listopada mój blog obchodził pierwsze urodziny. Szczerze mówiąc, bardzo szybko zleciał ten czas. W ciągu minionych dwunastu miesięcy wiele się nauczyłam. Moje zdjęcia, choć nadal daleko im do ideału, wychodzą o wiele ładniej niż pierwsze ujęcia. W tym czasie przygotowałam też mnóstwo dań, na blogu pojawiło się aż 212 przepisów. To całkiem sporo. Prowadzenie bloga pochłonęło mnóstwo czasu, ale nie uważam go za stracony. Mam nadzieję nadal go rozwijać, gotować i fotografować z każdym dniem coraz lepiej.Z okazji urodzin upiekłam pyszne tartaletki z kremem
kokosowo-
pomarańczowym. Ich przygotowanie nie jest pracochłonne, każdy powinien sobie z nimi poradzić. Tartaletki składają się z kruchego,
waniliowego spodu, kremowego budyniu ugotowanego na
mleku kokosowym i świeżym
soku pomarańczowym oraz posypki z wiórek
kokosowych i malutkich
ciasteczek.Składniki na 6 sztukciasto:60g
masła60g
jogurtu naturalnego40g
cukru (w tym łyżeczka
waniliowego)60g
mąki ryżowej60g
mąki pszennej typ 650
proszek do pieczeniabudyń:200ml
soku pomarańczowego (u mnie z dwóch
pomarańczy)200ml
mleka kokosowegoczubata łyżka
mąki ziemniaczanej3 łyżeczki
cukru+wiórki
kokosoweciasto:Miękkie
masło i
cukier ucieramy mikserem na puszystą masę. Dodajemy
jogurt i miksujemy. Wsypujemy przesiane
maki i
proszek do pieczenia. Ponownie miksujemy, tylko do połączenia składników. Ciasto chłodzimy przez około godzinę w lodówce.Foremki na tartaletki smarujemy tłuszczem i posypujemy
mąką, a jej nadmiar strzepujemy. Ciasto wałkujemy i wkładamy je do foremek. Chłodzimy je przez pół godziny.Powinna nam zostać resztka ciasta, z której wycinamy małe kształty np. serduszka i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Tartaletki i
ciasteczka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190C przez około 15 minut. Po wyjęciu studzimy je.
budyń:Do garnka wlewamy 200ml
mleka kokosowego i 100ml
soku pomarańczowego i wsypujemy
cukier. Zagotowujemy. W międzyczasie
mąkę ziemniaczaną rozpuszczamy w reszcie soku. Dodajemy ją do gotującego się
mleka i energicznie mieszamy, aż do ponownego zagotowania. Studzimy.wykonanie:Na
spody tartaletek nakładamy
budyń, posypujemy wiórami i układamy małe
ciasteczka.Tartaletki przechowujemy w lodówce.Smacznego:)