Wykonanie
Kilka dni temu firma Terravita, zrobiła mi słodką niespodziankę, otrzymałam karton
czekolad smakowych z 70% cacao. Czy jako dorosła osoba
mogę cieszyć się jak dziecko na na wyskakujące
czekolady z kartonika ??? otóż taaaak, a zwłaszcza jeśli są niespodziewane.
Czekolady to tradycyjna gorzka, z crunchy i
owocami, ze skórką
pomarańczy, miętowa, wiśniowa, cytrynowa. Przyznam się, że jeszcze nie spotkałam tak szerokiej gamy
czekolad smakowych z zawartością 70% cacao, a do tego tak pysznych. Za oknem wieje, pada, najlepsza na taką pogodę jest gorąca
czekolada. Połączenie
gorzkiej czekolady z
pomarańczą,
goździkami,
cynamonem i karmelizowanymi
orzechami włoskimi, wynagrodzi smutki za oknem.


SKŁADNIKI: (porcja na 1 duży kubek)200 ml
mleka 3/2%100 ml
śmietanki kremówki60-70 g
gorzkiej czekolady (wykorzystałam
gorzką czekoladę ze skórką
pomarańczy Terravita)pół laski
cynamonu2-3
goździki2 łyżeczki
cukru brązowego1 łyżeczkę skórki z
pomarańczy3 plastry
pomarańczy1 łyżkę
masła3-4
orzechy włoskie(w łupinkach lub już gotowe)

SPOSÓB WYKONANIA :Do rondelka wlewamy
mleko,
śmietankę, dodajemy pół laski
cynamonu,
goździki. Gotujemy na małym ogniu, aby wydobyć smak z przypraw. Dodajemy połamaną
czekoladę, mieszamy, powoli gotując.
Pomarańczę myjemy, parzymy, ścieramy skórkę na drobnych oczkach, którą dodajemy do
mleka. Na patelni rozpuszczamy
masło, dodajemy plastry
pomarańczy (3-4), posiekane
orzechy włoskie, całość posypujemy
cukrem brązowym i chwilę karmelizujemy, mieszając
orzechy, a
pomarańczę przekładając na drugą stronę.Gdy nasza
czekolada pięknie nam się z całością połączyła i zgęstniała możemy zdjąć ją z ognia. Do kubka na dno układamy karmelizowane plastry
pomarańczy, wlewamy
czekoladę i na górę dodajemy karmelizowane
orzechy włoskie.

Gorąca
czekolada jest przepyszna, pełna aromatu korzennych do tego chrupiące
orzechy włoskie. Ciepły kocyk, dobra książka i gorąca
czekolada idealny zestaw na tak paskudne dni.Smacznego