Wykonanie
Na zbliżające sie jesienne chłody -idealnaPomieszkujac w Danii zauważyłam mnóstwo pólwyściełanych
kukurydza. W każdym, nawet małym, sklepiku mozna ja kupić.Długo na pomysł nie czekałam, szczególnie ze słota za oknem zła :(Składniki:2-3porcje~2
kolby kukurydzy~ziemniak~0,7l
bulionu warzywnego~średnia
cebula~porządna łyżka gęstej
śmietany,~łyżka
masła lub
oleju rzekakowego~pół
papryczki chili~sól,
pieprzWykonanie: na rozgrzanym
oleju smażymy drobniutko posiekana papryczkę i dorzucamy do niej
cebule pokrojona w kostkę.Po 3-5 minutach dodajemy
kukurydze oddzielana od kolby za pomocą noża.I smażymy przez chwile, następnie dodajemy
bulion i pokrojonego w kostkę
ziemniaka.Gotujemy do miekkosci i miksujemy całość. Najlepiej na końcu przecedzić zupkę przez metalowesitko, którego niestety tu nie miałam.Dodać
śmietanę i doprawić
pieprzem, ew. posilić.